Gennemsigtighed vs. korruption- hestehandel?

Gennemsigtighed vs. korruption- hestehandel?

4. juni 2022 Af Simone Hoppe

Jeg har været sådan i tvivl om jeg skulle skrive det her indlæg. Nu er jeg gået igang og jeg er fortsat i tvivl….

Jeg elsker at ride og elsker mit job og det at være selvstændig med heste er hårdt og næsten umuligt at tjene penge på. I hvert fald hvis man vil fodre hestene godt og passe dem efter alle kunstens regler, som vi vil. Jeg er en rigtig hestepige og dyreelsker helt ud til fingerspidserne og kan ikke gå på kompromis eller stille mig tilfreds medmindre alle hestene i stalden har det godt og er passet tiptop. Så vil jeg simpelthen hellere lukke forretningen. Men det gør, at vi skal knokle får at få bare en lille løn.

Det er ikke det, dette opslag skal handle om, men det er lidt for at sætte det i perspektiv. Der er få steder, som har heste og samtidig rigtigt mange penge. De fleste steder har tjent rigtigt mange penge på et andet erhverv og er ligeglade med at deres heste “forretning” ikke tjener penge. Det er i princippet en hobbyforretning for dem. Så er der enkelte som er skide dygtige til at stille det rigtigt an og have de rigtige samarbejdspartnere, som tjener gode penge.

Så er der en sidste foranstaltning, som er dem, som tjener rigtigt mange penge og vælger at køre deres forretning meget anderledes end os. Og jeg har det meget svært med at skulle nævne korruption og magt i forbindelse med hestesport og hestehandel. Men det er sandheden. Jeg tør ikke gå for konkret ind i det her skriv. Jeg ved ikke, hvor modig, jeg er og det viser jo bare, at jeg desværre også på en måde lader mig underlægge denne magt. Og det kan jeg ikke lide.

Jeg har så stor en respekt for Daniel Bachmann, som tør at udtale sig og være ærlig omkring ugennemsigtige handler, han har været vidne til. Det er modigt! Men nok også nødvendigt for at komme denne korruption/ugennemsigtighed til livs. Det er SÅ langt fra mig at snyde og bedrage og jeg bliver SÅ ked af det, når nogle mistænker mig for at snyde eller holde ting skjult, når vi sælger heste. Men jeg forstår også godt, folk er mistænksomme, da der desværre foregår alt for meget snyd og bedrag og det er SÅ ærgerligt, det ødelægger branchen og glæden ved hestene. Penge er desværre en stor del af skylden her. Og det er sørgeligt at penge vægter højere for folk end at opføre sig ordentligt.

Jeg forstår heller ikke, man kan se sig selv i øjnene, når man behandler andre folk sådan. Jeg ville gå med konstant ondt i maven og miste alt glæden ved mit arbejde. Jeg forstår ikke, hvad der driver denne magtliderlighed?

Jeg har arbejdet flere steder som rytter i ud og indland og få steder har jeg været rigtigt glad for at være. Men flere steder har jeg været SÅ ked af det og grædt om morgenen inden jeg skulle på arbejde, fordi jeg simpelthen ikke har kunnet stå model til den måde man behandler hestene på og driver forretning. Jeg har jo selvfølgelig flyttet fra de steder og taget med mig, hvordan jeg IKKE vil drive min egen forretning. Det mest skræmmende er, at de to steder, som har været mest ubehagelige, det er klart de rigeste mennesker, som står bag. Så man kan jo spørge sig selv, hvorfor de har brug for at svindle og snyde og ikke behandle deres heste ordentligt for at tjene flere penge, når de har rigeligt penge i forvejen. Hvad er et der driver dem derud, hvor man er helt ligeglad med om man sælger en syg/skadet hest, eller sælger en meget vild/uridelig hest til en ældre dame eller snyder samarbejdspartnere for rigtigt mange penge i handlerne?

Gør endnu en ny bil dem mere lykkelige eller hvad driver dem? Og bliver man så ligeglad med advokatsager og at træde på andre mennesker, at man ikke længere lader sig gå på af det?

Jeg har dårlig samvittighed over, jeg ikke selv har åbnet mere op og fortalt om alt det jeg har set bag tæpperne, men jeg tør alligevel ikke helt. Jeg er jo lidt en kujon, faktisk. Men jeg er bange for at blive kørt over…

Jeg kan jo læse på de artikler, der for tiden kører, at der nok er mange, som har oplevet det samme som mig og ikke tør stå frem. Og jeg tør jo heller ikke. Men jeg er skræmt over, at vores danske foreninger og hestemedier ikke er nødt til at udtale sig og tage stilling til dette problem. De glider også af på det og står måske i samme situation som mig? Tør de heller ikke, hvis det nu går udover deres forretning? Sådan virker det desværre… Og det kan ikke passe, vi finder os i det, eller er det bare blevet “gamet”? At man kan tillade sig næsten hvad som helst, fordi man er rig så åbenbart magtfuld. Ærgerligt, hvis magt og penge giver mere respekt end ærligt, godt arbejde….

Man er for mig at se, nødt til at reagere på det her eller lave et forum, hvor man kan få diskuteret håndteringen af disse sager. Men hvem skal starte “debatten”?

Jeg har nu taget hul på bylden og føler mig både god, fordi jeg tager det op og sætter fokus på det, men det er sgu også lidt pinligt, jeg alligevel ikke åbner helt op. Men jeg har brug for at vide, hvordan man tackler dette korrekt. Jeg har hverken midler, overskud eller magt til at nå i mål med det her. Men ignorer vi dette, så fortsætter det som det har gjort længe. Så I må gerne synes, jeg er lidt for passiv og hvorfor jeg så skriver dette, jeg indrømmer gerne, at man føler sig lidt klemt mellem to negle, fordi man gerne vil tale den gode sags tjeneste( retfærdighed og gennemsigtighed) og alligevel er jeg bange for, at det går udover min forretning og mine muligheder i sporten. Jeg tror mange har det som mig. Men jeg føler mig alligevel ret modig med mit skriv, og jeg ved at det kan få følger for mig, desværre. Men jeg er bare nødt til at være tro mod mig selv.

Men en vigtigt ting, som gør, jeg føler mig knap så kujon-agtig er, at jeg driver min egen forretning meget forskelligt fra, hvordan jeg har oplevet det nogle af de steder, jeg har arbejdet. Jeg kan heldigvis se mig selv i øjnene og har lært en masse af det. Så på den måde synes jeg, jeg er tro mod mig selv.

Jeg håber dette sætter tanker igang og måske der kunne deles nogle erfaringer mellem os/dem som har en holdning til denne sag i en eller anden gruppe/forum? Jeg ved ikke, hvordan vi kommer det til livs?