Årets første føl

Årets første føl

9. marts 2019 0 Af Simone Hoppe

Følsæsonen er startet

Hvert år er der lige fantastisk at tage imod nye føl og spændt følge deres udvikling. Jeg er jo hovedsageligt rytter, men er også en avlernørd. Jeg følger med i alt, der rør sig indenfor avl og er nok temmelig nørdet…

I nat kom mit første af i alt 5 føl i 2019. Jeg har aldrig fået 5 føl før, så det er vildt spændende. Min plan er at beholde 2-3 og sælge 1-2, men de er bare alle SÅ spændende, så det bliver svært at vælge. Alle fem føl har mulighed for at blive rigtigt gode heste og jeg skal nok præsentere dem lidt nærmere herunder.

Apache/ Vivaldi/ Solos Landtinus

Hende som er kommet i nat er det første føl. Det er også hoppens første føl og det er derfor altid spændende. Hoppen er Tophøjs Valtelina, som jeg red sidste år og så fik lov at række et føl på. Det er jeg meget taknemmelig for. Det er en kæmpe fordel for mig at avle på hopper, jeg har stort kendskab til. Valtelina er en stor lidt kraftig hoppe, men med et super temperament og tre store smidige gangarter, især med en galop helt i særklasse. Der for var Apache oplagt for mig, som ofte giver smarte, ædle og aktive heste og jeg er helt klar over, de ofte kan være lidt varme/tændte, men med Valtelinas temperament er jeg ikke bekymret.

Tophøjs Valtelina er udaf Stutteri Tophøjs fantastiske hoppesamme. Valtelinas mor er ESRDH hoppen Latina, som også er mor til blandt andet Falchetto og Florentina, som netop fører sig frem til Hingstekåring i Herning i skrivende stund. Derudover er hun mor til en sølvmedaljehoppe, en RDH hoppe og hendes avkom har også allerede vist at de fører de gode blodlinjer videre, da afkommet La Luna er mor til Rockson, som med Servero i sadlen vandt ungheste championat i Herning. Et andet afkom, La Donna, er mor til årets hingsteføl i DV 2015 Tophøjs Tebaldo. Jeg er jo rigtig glad for at have fået et hoppeføl fra denne stamme og hun har allerede fået navnet Coup D’amour aka. Amanda.

Vitalis/ Del Piero/ Falkland

Næste føl bliver på Uno Donatella. Hende ejer jeg i samarbejde med Ulla Skov Olesen og det er det første føl, vi skal have på hende. Men hun har allerede bevidst, at hun er en fantastisk avlshoppe. Donatella ( Nutella i daglig tale) er søster til verdenskendte Uno Donna Unique og til avlshingstene Uno Don Diego og Uno Don Diablo. Jeg har en gang fået lov at sidde på Uno Donna Unique og jeg glemmer det aldrig. Det var en helt fantastisk hest. En af de bedste rideture i mit liv.

Derfor slog vi til med det samme, da det blev muligt at købe Nutella. Hun er mor til Uno Don Olympic, som ved hingstekåring i Herning blev solgt på auktion til Anna Zibrandtsen og han er i dag 6 år og tegner til at følge i familiens fodspor.

Jeg er ikke i tvivl om at kombinationen med Vitalis bliver virkelig spændende!

 

Bon Coeur/ Frieser/ Pinto

Jeg får også lidt en “joker” i år. “Min Eventyrhest” Constanza også kaldet Plet er drægtig med den tyke tophingst Bon Coeur. Plet er ejet af Norske Christina Landa og jeg er meget glad for at må være med i Plets videre eventyr. Jeg har redet Pket i godt to år og uddannet hende fra unghest til de svære øvelser. Plet har en kæmpe galop og en masse knæ og super talent for piaf. Derfor er det sjovt at få en føl på hende, for at se om vi kan bevare hendes forcer og måske tilføre lidt mere lethed og elegance fra varmblodshingsten. Plet er en barokpinto og det betyder at hun er en blanding mellem frieser og pinto. Hun er derved broget. Det betyder at der kan komme et broget føl ud, så det bliver jo noget helt specielt.

 

2 gange Franklin

Jeg har været så heldig at få lov at trække et føl på endnu en TOP hoppe. Nemlig sølvmedaljehoppen Sandbæks Rio-Fabriell e. Fütstenball/ De Noir. Hun er smuk, klog, sød og særdeles velgående og jeg er ikke i tvivl om, at der kommer en stjerne ud. Valget er faldet på Franklin, da Fabriell godt kan tåle en tændt hest, hun er utroligt sød og næsten til den “for nemme” side, hvis det findes?? Og så er hendes skridt helt i særklasse. Franklin har for mig tre svagheder( som måske hænger sammen): manglende skridtkvalitet, manglende smidighed og et noget fyrrigt temperament. Men lige netop de tre ting er Fabriells forcer. Derudover er Fabriell ud af en vildt stærk hoppestamme, som jeg ved, slår igennem!

Derudover skal min “gamle” hoppe sølvmedaljehoppen La Toy e. Solos Landtinus også have et Franklin føl. Det var egentlig ikke første prioritet, da det skulle have været Spring Bank, men da La Toy er lidt en problemhoppe i forbindelse med foling, endte det med at smide noget sæd i og bare vente og se og minsandten om ikke hun var drægtig med Franklin. Jeg er dog ikke i tvivl om, der kommer et MEGET bevægelsesstærkt føl ud af den kombination! La Toy har fået 5 afkom med 5 forskellige hingste og ALLE er Top rideheste. La Toy ejes ligesom Donatella sammen med Ulla Skov.

Hingstevalg 2019

Jeg skal IKKE have 5 hopper i fol i år, men de hingste, som er på min ønskeliste er:

Benicio, Dante Weltino, Don Juan de Hus, Escolar, Glamourdale, Dimaggio, Foundation og Secret.