Træning af ungheste

Træning af ungheste

23. april 2019 0 Af Simone Hoppe

Nøgleord for unghestene

Jeg elsker at arbejde med ungheste. De er meget modtagelige, men det betyder også, at de hurtigt lærer noget forkert. Derfor er arbejdet med unghestene meget vigtigt og det er bestemt ikke en nem opgave.

Det vigtigste for mig er ro, overblik og tålmodighed, men det er bestemt også vigtigt at rytteren har en plan. Det betyder at unghesten skal have en plan fra rytteren, som de kan følge. Hvis den unge hest føler sig alene eller er i tvivl om, hvad rytteren beder den om, vil den selv “finde på noget” og det er ofte her, de bliver usikre og rytteren tolker dem som frække.

Jeg mener derfor, at det er vigtigt som rytter at stille de unge heste mål, som de kan nå og opgaver, som de kan indfrie uden frustrationer.

Udvikling- men hvordan

Galopbilledet herover er af nu 4-årige Firelli en RDH hoppe e. Blue Hors Farrell. Det er samme hest på de to billeder nedenunder. Det er fra Juli 2018. Der er altså 9 måneder i mellem billederne.

Der er ingen tvivl om, at hun er blevet mere voksen at se på og hun har også fået meget mere fylde.

Men det er meget vigtigt for mig, at den udvikling sker i hestens tempo. Firelli blev redet til som 3 års i april. Så fik hun en pause og så blev hun henover sommeren gjort klar til sadelkåring i august og herefter fik hun pause igen. Derudover, er det vigtigt for mig at påpege at træning fremimod kåring ikke er forceret. Selvfølgelig vil vi alle sammen gerne fremvise hestene optimalt til kåring og jeg har bestemt også trænet Firelli seriøst op til kåringen. MEN… jeg har max redet 4 dage i ugen og normalt imellem 15-25 min og rigtig mange skridtture. Jeg er ikke i tvivl om, at hun kunne have opnået lidt højere karakterer, hvis jeg havde redet hårdere og længere, men for mig er kåring og ungheste klasser langt fra målet med hestene.

jeg bygger unghestene op til et langt længere forløb og kåring og championat er sjove delmål på vejen. Og tag ikke fejl, jeg vil stadig RIGTIG gerne vinde og være bedst, når jeg er afsted med unghestene. Men det kan simpelthen ikke gå på kompromis med min videre uddannelse af hestene. Og det er bestemt ikke fordi, jeg mener unghestene skal pakkes ind i vat og skal rides i rebgrime- langt fra. Det er bare vigtigt for mig at skynde mig langsomt!

Man kan aldrig lave en fast træningplan

Ungheste er meget forskellige. Både mentalt og fysisk. Firelli, som ses på billederne kom ligesom i stalden som “ridehest”. Hun har aldrig været slasket og usammenhængende og det gør, at hun har nemt ved arbejde med rytter på. Hun har aldrig slået fra og har altid haft en super balance. Det er jo dejlig positivt, men det er også vigtigt at have forståelse for, at selvom hun kunne lige en 5 års hest, så er hun stadig en lille baby. En normal uge for Firelli er 4 dages arbejde i ca 30 min. Her arbejder jeg med en masse overgange og anspring og rider slangegange, store volter og temposkift.

Her ses et lille klip fra i dag. Det er også vigtigt for mig at unghestene hele tiden tænker frem og er foran benene, MEN de må ikke jagtes/ løbe eller skynde sig. Det giver ingen bæring, styrke eller balance.

Jeg har en anden 4 års hest. En stor vallak e. Grand Galaxy/ Loran. Han er allerede 176 og har været/ er stadig meget slasket og ligner meget mere en teenager end Firelli. Han er også mere skeptisk og forsigtig og kræver et helt andet forløb end hende. Jeg har haft ham i tilridning hos Pernille Nørgård og derefter i ridning efter voksepause hos Søren Andersen. Jeg var godt klar over, at jeg ikke var modig nok til at give ham den rette start og det har været den helt rigtigt beslutning. Poul, som han bliver kaldt, har aldrig været dum eller fræk, bare meget usikker og følsom. Men nu er han kommet rigtig langt og jeg rider ham fint selv til dagligt. Han er dog slet ikke så langt som Firelli i sin uddannelse, men jeg er ikke i tvivl om, han bliver helt vildt god på sigt. Jeg skal bare være tålmodig.