Hvilken hest er den bedste?

Hvilken hest er den bedste?

21. februar 2019 0 Af Simone Hoppe

Hvilken hest er din yndlingshest?

Jeg har ingen yndlingshest. MEN jeg har heste, som jeg holder meget mere af end åandre. En god hest for mig er mange ting. Det vigtigste er, at jeg føler mig tilpas på hesten. Det betyder at jeg føler mig tryg, at jeg har fornemmelsen af at vi kan arbejde sammen og at vi kan udvikle hinanden.

Det betyder ikke noget for mig om hesten har en bestemt farve, afstamning eller hvor langt den er i sin uddannelse. Det betyder noget for mig at der er kemi.

det er vigtigt for mig at fortælle, at en god hest for mig ikke nødvendigvis er en god hest for alle andre.

Kvalitet

Kvalitet og kapacitet bliver ofte brugt i forbindelse med heste. Men kvalitet i forhold til hvad? Jeg træner altid imod at uddanne mine heste længst muligt og mine mål er store. Men for rigtig mange ryttere er en hest med mindre kapacitet i forhold til at gå grand prix bedre for dem. Med det her mener jeg ikke at man skal lede efter en dårlig hest.

jeg mener at man skal lede efter den hest, som man elsker at ride på!

I salgssituationer bliver jeg ofte spurgt om, hvor meget kapacitet hesten har, hvor langt kan den komme osv. Men det kan jeg ikke svare på, for det kommer helt an på, hvilken rytter den kommer til.

Jeg ser heste, som med én rytter er ulidelig og med en anden fungerer fantastisk. Så nøgleordet for mig ved hesteløb er kemi.

Alt for mange søde, flittige, talentfulde ryttere køber for unge, besværlige, tændte og nervøse heste, som de bliver bange for, utrygge ved eller mister modet på.

Ridning skal være sjovt og skabe glæde!

Trænerens ansvar

Jeg synes også vi, som trænere, har et stort ansvar. Når vores elever leder efter hest, mener jeg, det er vigtigt at guide vores elever til at købe den hest, som matcher deres budget og forventninger. Det er ikke nødvendigvis den hest, som vi som træner ville vælge eller synes er bedst gående, som passer bedst til vores elev.

Det er vigtigt at afstemme forventninger med vores elever. Jeg har ofte folk, som leder efter en hest, som slet ikke findes til det budget de har til rådighed. Og i stedet for at vælge den hest, de har mest kemi med og som passer til budgettet, køber de en ung uerfaren hest eller en hest med nogle lig i lasten. Jeg råder hellere mine elever til at købe en ældre hest, her kan man virkelig få meget for pengene. Så dialog med træneren er vigtig og når jeg siger at træneren har et ansvar, er det selvfølgelig mindst lige så vigtigt at eleverne så lytter til deres træner og tager imod råd.

Min drømmehest

Når jeg selv skal vælge hest, er der mange ting, som spiller ind. Som nævnt, er kemi og ridbarhed 1. Prioritet. Men jeg går selvfølgelig også efter nogle træk og grundlæggende kvaliteter hos hestene, som skal spille sammen med kemi.

Jeg er til lidt “bassede” heste. Jeg mener ikke tunge heste, men heste med noget format. Jeg synes heste med lidt store halse og udstråling er flotte. For mig er hingsten Fürst Romancier en af de smukkeste heste i verden. Men en god hest har ingen farve! Med det mener jeg at udseendet ikke betyder det store. Det er hvordan hesten fungerer med en sadel på, der er vigtigt.

Det er vigtigt, at hest har gode grundgangarter. Skridt er også en vigtig faktor. De skal skridte smidigt henover ryggen, uden at have tendens til pas. Jeg vil hellere have en hest med lidt mindre overtrædning og god takt end en stor vuggende skridt med tendens til pas.

Jeg kan godt lide trav med rummelighed og luft under sig. Aktiv bevægelse med især god mekanik, her mener jeg brug af knæ og has. Energi er vigtigt, da det er energi som skaber både afskub og samling.

Jeg elsker at ride galop! God galop for mig er galop, som er fremadgribende og rummelig, men vigtigst energisk. Den må ikke være for stor og langsom. Så synes jeg ofte hestene bliver for slow motion-agtige og hænger i luften.

Det er også rigtig vigtigt at hesten er smidig, at den vender rigtigt i halsen og har lyst til at gå til ridning og de ting hænger ofte sammen. Hvis hesten er smidig og har  nemt ved at give efter på tøjlen, vil den ofte også gerne arbejde og gå fremad.

Føl og ungheste

Det er svært at købe en rå hest, for du aner ikke, hvordan den er at ride på. Den kan begynde at række tunge, blive halt hele tiden, have gjordkrampe eller se spøgelser overalt.

Men hvis jeg skal købe SÅ god en hest, som jeg drømmer, har jeg kun råd til at købe dem som føl eller unghest.

Derfor henvender jeg mig ofte til avlere, som jeg ved har avlet heste, som jeg rigtig godt kan lide. Mange avlere kender deres hoppestammer og når jeg har set flere af deres heste på banerne, henvender jeg mig ofte ang køb af heste hos dem. Så har jeg i hvert fald en ide om, hvordan min kommende hest kommer til at falde ud.

 

Har jeg nogle stjerner på vej?

Jeg har flere gode ungheste på vej, som jeg tror rigtig meget på. Jeg har selv avlet et par heste på min sølvmedaljehoppe La Toy( ejes sammen med Ulla Skov Olesen), som tegner rigtig godt. Derudover har jeg købt to ungheste, som jeg glæder mig meget til.

Den ene er Poul. Han er 4 år og efter Grand Galaxy avlet hos Charlotte Friberg. Jeg har længe ønsket mig en hest fra Charlottes hoppestamme. Fordi jeg ved, hendes heste har tre gode gangarter og gider at arbejde. Og Poul hedder selvfølgelig ikke rigtigt Poul