Avl med hjertet

Avl med hjertet

10. maj 2020 0 Af Simone Hoppe

Mit take på overvejelser i forbindelse med avl af heste

Det er dyrt, risikabelt og kræver, man har sat sig ind i en del. Men hvorfor skal man avle og hvem skal man lytte til og hvor starter man?

Avl- god forretning?

Medmindre man har et kæmpe sted med top hopper, faciliteter og en god portion held, skal man ikke avle for at blive millionær. Man skal avle fordi, det er sjovt og spændingen i at gå og vente på næste års vidunder skal drive værket. Selvfølgelig bliver der indimellem solgt rigtigt dyre føl og så er det jo ekstra sjovt. Men at få fx 50.000 for et føl ( her snakker vi føl med papirer) er ikke nogen stor fortjeneste. Jeg bruger normalt 20.000 på at få en hoppe drægtig. Det kan jo så svinge alt efter pris på sæd og hvor mange gange der skal scannes, insemineres, skylles, behandles, sprøjtes, syes osv. Men går det fornuftigt, bruger jeg ca 15.000 på sæd og 5000 på dyrlæge. Så skal man fodre på hoppen i et år og billigt sat koster det måske 1000kr om måneden, så skal hun have smed og evt ekstra dyrlæge. Så nu er der brugt rundt regnet 30.000. så beholder jeg jo føllet sammen med hoppen i 6 måneder inden det kan afhentes og har nok brugt ca 5-10-000 mere. Så 50.000 for et føl, så løber det lige rundt. Jeg sælger aldrig mine føl. Jeg er jo så heldig at jeg selv kan uddanne dem og vil derfor hellere gemme dem og vurdere dem som 3 års, når de er redet til. Skal jeg sælge som føl, skal det være fordi, jeg bliver budt et beløb, som svarer til hvad den ville kunne koste som 3 års.

Selvfølgelig er der enkelte stutterier, som tjener penge på at avle, fordi de er vildt dygtige til at matche hopper og hingste og sorterer i deres hoppemateriale. Men for mig skal man avle, fordi det er fantastisk at tage imod små føl og følge deres udvikle. Jeg elsker også at få føl på heste, jeg selv har redet. Jeg får et helt specielt forhold til dem og har meget lettere ved at vælge hingste, fordi jeg kender mine hopper så godt. For mig bliver hestene jo en lille del af vores familie og føltid er bare noget helt specielt.

Overvejelser omkring hoppemateriale

For mig er hoppen det aller vigtigste. Hvis ikke hoppen har noget at byde på, altså hvis ikke hun har kvalitet at videregive, skal man ikke forvente at hingsten kan rette op på en masse. Man kan selvfølgelig også vælge at avle efter en sød ridehest, som ikke forventes at blive en stjerne. Men her skal man stadig kigge på sin hoppes temperament og holdbarhed. Det kan være billigere at købe sit et føl eller ny ridehest frem for at avle på en halvdårlig hoppe, som har skavanker eller temperamentsfejl. Der er ofte ret gode føl tilsalg hvert år til 30.000 kr, hvilket er det samme det koster selv at avle et føl.

Men synes man det er sjovt, spændende og hyggeligt selv at få et føl, så er det virkelig en fantastisk oplevelse. Man skal bare være realistisk omkring sine egne forventninger og så har jeg det meget svært ved at avle på hopper, som ikke er ridelige. Skidt med om de traver ind i himlen eller har talent for at gå GP, det er så få ryttere, som kommer dertil. Men alle ønsker gode rideture. Så 1. prioritet for mig er ALTID ridelighed. Avler jeg til mig selv, kan jeg måske godt vælge en lidt varm hingst, men jeg avler også efter top konkurrence heste til mig selv.

Derudover er det jo ikke bare hoppen selv, men også den stamme eller familie. Nogle hoppestammer er meget gennemavlede. Det betyder, at der er flotte resultater og kåringer i mange led. Nogle hoppestammer er kendt for fx altid at avle super ridelighed, størrelse, flot front osv. De informationer er super nyttige.

Så vær realistisk omkring din hoppe, dine behov og mål. Derudover er det synd at avle for mange dårlige heste, med dårligt temperament, som er svære at sælge og som bliver kastet rundt i systemet.

De hopper vi avler på har alle vist, de avler kvalitetsheste… Lige pånær min elskede Plet hest, hun er vist uden for nummer… Men det skal jeg nok fortælle mere om længere nede.

Dygtig dyrlæge

Det er super vigtigt at rådføre sig og samarbejde med en dygtig dyrlæge. Jeg har stor tillid til de dyrlæger vi bruger og de gør altid deres bedste. Jeg beder dem altid gøre, hvad de kan og bruger hellere 3000kr ekstra på svaber test, skylning, ekstra scanning osv, i stedet for at gøre tingene halt og risikere at det ikke lykkes. Dyrlægerne i dag er så dygtig og det er vigtigt at stole på dem og spørge til råds. Jeg har et super samarbejde med Charlotte Meldgaard, som inseminerer og scanner hjemme hos os i Lemming og skal der bruges frostsæd eller har jeg specielt besværlige hopper, kommer de på Højgård hestehospital. Det har jeg kun haft gode oplevelser med. Men før i tiden har jeg brugt dyrlægerne Nørhald, Margit Ørum samt Lone Christiansen i Ribe med stor tilfredshed. Så rådfør jer med en dyrlæge i nærheden, som er vant til at arbejde med reproduktion.

Valg af hingst

Det er det sjoveste. Jeg elsker at nørde hingste og se videoer. Jeg har klart nogle favorithingste. Men det er også vigtigt, de passer til hopperne. Men jeg må indrømme at det vigtigste for mig er at hingsten siger mig noget. Altså jeg skal have en mavefornemmelse. Jeg vil have lyst til at ride på den og drømme om at få et afkom med nogle af de kvaliteter, som hingsten indeholder.

Jeg er jo fuldt ud klar over, jeg nok ikke lige får et føl, som er lige så godt som hingsten selv. Men derfor vil jeg selvfølgelig gerne have nogle karaktertræk fra hingsten. Jeg må nok indrømme at jeg er ret nørdet. Jeg ved alt om de fleste hingste og husker alt. Husker deres kåringer, optrædener, afkom osv.

Lige pt er mine yndlings hingste:

 • Secret
 • Glamourdale
 • Valderde
 • Benicio
 • Dante Weltino
 • Dynamic Dream
 • Sir Donnerhall 1
 • Ibiza
 • Don Juan de Hus
 • Bon Coeur
 • Vitalis

Der er jo ekstremt mange gode hingste og det er jo muligt at få sæd fra hele verden. Det er virkelig fantastisk med de muligheder, vi har i dag og det gør det endnu sværere at vælge. De hingste jeg har listet op her er jo meget forskellige og kan forskellige ting. Derfor udvælger jeg så hvilke hopper, da passer til de forskellige hingste. Jeg kan godt lide at bruge hingste, som har vist deres værd. jeg kan bestemt også finde på at bruge unge hingste, men så er det på hopper, som jeg ved, hvordan avler og unge hingste, med en afstamning bag sig, som giver mig et grundlag for, hvordan de avler. Der er ALDRIG nogen garanti og det er jo også derfor, det er spændende. Man ved aldrig, hvad man får. Det er altid en overraskelse.

Mine valg 2020 – følårgang 2021

Vi forsøger at ifole 4 varmblodshopper ( måske 5) og så prøver vi at lave et embryo på islænderhoppen Drift fra Tyrevoldsdal.

Første hoppe er sølvmedaljehoppen La Toy. Hun er en ældre hoppe og har haft en del føl og alle med forskellige hingste og de har alle været af god kvalitet. La toy giver smukke afkom med skønt temperament. La Toy er udaf en særdeles spændende hoppestamme af ren springafstamning med mange top sports og kåringsheste. Jeg har La Toy i samarbejde med fam. Skov Olesen i Ikast og hvis vi skal være kritiske ønsker vi afkom med lidt mere rummelighed. De er alle velgående og langt over middel. Men lidt mere luft under dem og mere skulderfrihed kunne ønskes. Derudover er La Toy meget besværlig at få drægtig og derfor er i også nødt til at vælge sæd, af super god kvalitet. Det må ikke være for fortyndet og skal kunne fåes så friskt som muligt. I år har vi satset lidt. Vi har valgt en unghingst, som er meget grøn og som vi ikke har set meget til endnu. Det er Total McLaren fra Helgstrand. Det er en smuk, ridelig sort hingst med naturlig bæring og balance. Han har en helt speciel spændende afstamning med tre helt helt top hingste. Han er efter Totilas, De Niro, Sandro hit. Tre hingste som alle enten har gået inernational topsport eller avlet et utal af top sportsheste. Totilas har jeg ikke set så mange afkom efter endnu og måske han selv er bedre end han avler, men han er så fantastisk en hingst, at vi var nødt til at prøve og når så både De Niro og Sandro hit ligger bag, er jeg ikke så bekymret. De er nok nogle af Tysklands bedste avlshingste nogensinde. Og de supplerer hinanden godt. Sandro hit avler ædle elegante heste, som godt kan have lidt tænding og De Niro avler super energiske, ridelige heste med talent for de samlede øvelser. La Toy er scannet drægtig, så vi glæder os til vores første føl i 2021.

Så har jeg lånt en skøn bronzemedaljehoppe af Marianne Væver. Hun er ligesom la Toy af ren springafstamning, men avler smukke utroligt velgående føl. Hende har jeg insemineret med Valverde. Han er en lidt kraftig hingst, som nok ikke giver små Barbie føl, men Lamira er meget smuk og ædel og hendes tidligere afkom er bestemt ikke tunge eller kraftige, så det tør jeg godt. Valverde er efter Vitalis, som jeg er helt vild med. Han har givet SÅ mange top rideheste. Morfar til Valverde er Ampere, som er garant for store rummelige bevægelser. Valverde selv har mange gear. Han viser kæmpe talent for samling og så har han tre ekstraordinære gangarter. Jeg synes mange hingste i dag skridter for dårligt og er mangler takt og balance. Netop de her ting har Valverde. For mig er han en optimal ridehest, så det føl håber jeg virkelig at tage imod i 2021. Lamira er endnu ikke scannet drægtig, så vi krydser fingre.

Tredje hoppe er Uno Donatella. Hende ejer jeg også i samarbejde med fam. Skov Olesen. Hende har vi været meget heldige med at få lov at købe. Hun er nemlig søster til Uno Donna Unique, Uno Don Diablo og Uno Don Diego. Donatella  avler super velgående heste. Hun er blandt andet mor til Uno Don Olympic, som var udtaget til hingstekåring og bleb solgt til Anna Zibrandtsen og udvikler sig helt fantastisk. Hun fik sidste år et fantastisk føl efter Vitalis og har lige fået en flot sort hingst e. Glamourdale. Hende ifoler vi med Secret. Vi drømmer om en smuk sort hoppe næste år!!

Så har vi mit skøre projekt. Min Plet hest… Plet er en barockpinto. Det betyder hun er en blanding af frieser og pinto. Plet har jeg selv uddannet og har kæmpe talent for samling og galoperer helt fantastisk. Plet er jo en lidt tung og bred hest, så bruger varmblods hingste, som forhåbentlig kan give lidt længere ben, lidt mere elegante føl og smidigere bevægelser. Plet må meget gerne give sin specielle farve videre og så virker det til, at føllene arver lidt af frieserbevægelserne, så de har masser af knæ og haseaktion.

Plet skal ifoles med Benicio. Jeg får måske ikke det mest ædle føl, men uden tvivl et charmerende føl med smidige bevægelser og så er Belissimo, som er Benicios far kendt for at avle top ridelige heste. det skal nemlig også nævnes at Plet er noget af en dame. Hun finder sig ikke lige sådan i noget og har en meget stærk personlighed. Så jeg håber på en lille plettet Benicio hingst næste forår.

Avl med hjertet

Så I kan nok høre at jeg avler med hjertet, både hvad angår hopper og hingste. jeg gør det ikke for at tjene en masse penge, men fordi jeg elsker det. Så drømmer jeg selvfølgelig om at avle en top ridehest til mig selv, som forhåbentligt kan sælges på et tidspunkt.

Hvilke tanker gør I jer omkring avl? Der er jo mange andre emner at diskutere. Nogle hingste er jo også meget populære og det er derfor måske lettere at sælge afkom efter de hingste, som er meget “in”. Det kan også være med i overvejelserne, hvis man avler og vil sælge føllene. Derudover er der også et spørgsmål om holdbarhed, brug af hingste med forkert benstilling, OCD osv. Jeg ville aldrig avle på en hoppe med store eksteriør fejl, som påvirker holdbarhed, men OCD er jeg ikke så hysterisk med.