4 års championat

4 års championat

11. oktober 2019 0 Af Simone Hoppe

 

Selina og Spiderman, som uden tivl var klassens smukkeste hest.

Jeg har i dag været på Blue Hors for at se den første runde af 4-års championatet i dressur. Jeg har slet ikke selv haft nogle unghestene til championatskvalifikation i år, men derfor følger jeg alligevel hestene tæt. Jeg synes ofte de 4 års er mest interessante, da de fleste stadig er uspolerede og naturlige og det er ofte heste, jeg ikke har set så meget til under sadel endnu. Selvfølgelig har jeg set de hingste, som er kåret, men det er også sjovt at se dem sammenlignet med hinanden gennemføre et program, uden det er til hingsteshows, hvor de er gejlet helt op.

Jeg havde udfra startlisten forventet et kæmpe højt niveau på unghestene i år og var faktisk lidt skuffet over, at der var en del temmelig almindelig heste og også et par hestene, som var dårligt klargjort og fremvist, hvilket jeg var ret forundret over, da de fleste ryttere er professionelle og normalt dygtige hesteuddannere. Jeg så heldigvis ikke noget “dårlig” ridning, altså ingen heste, som virkede overpressede eller redet så voldsomt frem eller i gear, som ødelagde noget for dem. Det var rigtig rart. Især i toppen var hestene flot vist frem.

Det her blogindlæg bliver lidt anderledes, da jeg faktisk vil ytre mig om ridtene og dommernes vurdering af hest og ryttere. Jeg synes bedømmelse og ridning af unghestene er vigtigt og jeg synes det er endnu vigtigere, os ryttere tør udtale os om det, så vi kan forbedre forholdene og uddannelsen af de unge heste, som jo gerne skulle holde mange år og være tilpasse med at være dressurheste. Jeg vil ikke kommentere på alle heste, men på dem, som jeg synes der var noget vigtigt at nævne. Jeg har også filmet lidt klip af nogle af de ekvipager, som gjorde særligt indtryk.

Emma Ahlberg og Arkibello: Imponerende hest med særdeles stor skulderfrihed. En hest med stor kapasitet, men den så også lidt stærk ud og især i galoppen blev den noget lang i halsen og faldte forover. Så hele billedet blev ikke så flot, som man kunne forestille sig. Jeg var helt enig i dommerens bedømmelse, de så også alle hestens kvaliteter, men holdte igen med de høje karakterer pga hestens manglende smidighed og bæring.

Selina Solberg og Atterupgaards Danica: meget letfodet hest med dejlig mekanik. Hun var dog noget spændt i areanen og virkede temmelig varm. Skridten blev helt ødelagt og hun trippede nærmest hele vejen, hvilket også kostede dyrt i karaktererne. Spændende hest at følge fremover…

Kristian Würtz: præsenterede to heste og begge i flot form med naturlig balance og bæring. Virkelig dejlig ridning, hestene så tilpasse ud og arbejdede fornuftigt og lydigt på trods af småfejl. Det gave et indtryk af at hestene kunne holde til dette arbejde og var i en positiv udvikling. Det var især sjovt at se Kristian inde sammen med Anders Hoeck på High Five Fuglsang, som er en utrolig imponerende hingst med kæmpe kapasitet, men det var simpelthen for fabrikeret og var slet ikke i balance. Den blev kadanceret og urolig fortil, fordi den ikke var tilpas i sin krop og blev presses udover, hvad den krop kan klare på nuværende tidspunkt. High Five viser dog meget flotte takter og skridten er helt i særklasse.

På videoen ses Kristian Würtz

Så kom der en hest ind fra Blue Hors e. Negro med Christian Ruiz i sadlen. Og jeg er ked af at sige det, men den var simpelthen en helt almindelig hest, ikke særlig køn, tre almindelige gangarter og noget stærk og urolig fortil. Den landede også helt nederst i feltet, men den undrede mig virkelig, hvordan den var kommet med i det her felt?

Ewa Maslanka: Dejligt at se en “ny” rytter i championatssammenhæng og hesten var fint fremvist og fik meget flotte karakterer og endte på en flot 5. plads men… Hesten skridter helt fantastisk og fik også velfortjent 9.6 for skridt. Men for mig var det ellers en meget almindelig hest og ikke lige min type. Sød og smidig hest, men ikke meget power eller mekanik. Men dejligt at se fin ridning og flot med en 5. plads.

Så kom en af mine favoritter, Kardieno med Thomas Sigtenbjergaard i sadlen. Jeg er vild med Dante Weltino, som er far til hingsten og har overvejet meget at bruge Kardieno til en af mine hopper. Jeg så ham både på opvarmningen og på banen og den hest er efter min mening et naturtalent. Den ser afbalanceret ud og har masser af power. Den kan tåle noget arbejde, den er både psykisk og fysisk stærk. Det er en grov og kraftig hest, men har let ved at bevæge sig. Jeg er nok også ret begejstret for “basser”, så det afholder ikke mig fra at bruge en lidt tung/knap ædel hingst. Jeg synes han er ret fantastisk, så det passede mig fint at dommerne satte ham på 1. pladsen.

Men der kom flere helt klasse heste. Nova, med Rikke Dupont i sadlen, var elegant, aktiv, balanceret og naturlig smidig. Jeg har ikke meget at sige andet end at det var en fantastisk hest og jeg har også givet hende et stort hjerte i mine notater. Skridten kunne være lidt mere afslappet i dag, hvis jeg skulle være kritisk på noget.

Nova og Rikke Dupont

Atterupgaards Spiderman og Selina: Jeg har faktisk fulgt Spiderman siden Selina første gang lagde video op af ham, da han lige var tilredet. Stor, smuk hest med travmekanik helt udover det sædvanlige. Han er ekstremt smuk og selvom han var meget ukoncentreret og løb væk fra/ ignorerede Selinas hjælpere, viste han stadig stort talent. Jeg er helt vild med den hest. Han viste sig bestemt ikke fra sin bedste side i dag og der er ingen tvivl om, han gemmer på meget mere end, hvad vi så i dag, så det er jo super ærgerligt for team Atterupgaard, men der er ingen tvivl om hestens kapasitet.

Selina og Spiderman

Den sidste hest, jeg har skrevet noter ned omkring er Grevens fakina. Hun var årets hoppe i dansk varmblod sidste år, men jeg har aldrig helt forstået, hvorfor den meget smukke og eksteriørmæssigt korrekte hoppe, kunne blive bedste hoppe sidste år. Jeg så hende igen i dag med positive øjne, men synes det er en helt almindelig lidt bundet hest uden noget wow-faktor. Hun blev fint fremvist og så positiv og sød ud, men for mig ikke en hest med stor kapasitet og især skridten var meget kort/stram og hun skridte kort/lang bagi konstant.

 

Jeg var glad for at bruge 4 timer på Blue Hors i dag, selvom det betød jeg stod op på 5.30 for at ride og først lige er hoppet af den sidste hest(19.00 fredag aften). Det er vigtigt for mig at blive inspireret, se hvor dygtige de andre ryttere er og se, hvor gode hestene er og hvordan de udvikler sig. Det var en fornøjelse at se meget harmonisk ridning med mange velredne heste. Men jeg var også lidt chokeret over at bundniveauet var forholdsvis lavt og at en del hest virkede uforberedte eller ikke parate til opgaven. Så havde jeg bestemt hellere beholdt hestene hjemme i stedet for at vise dem frem og prøve at  løse en opgave, som de unge heste langt fra formår. Jeg forstår godt, det er sjovt at ride på Blue Hors til finalestævnet, men ikke for enhver pris.

Jeg synes også, der skal lyde en stor ros til dommerne Jesper Holst og Ole Hummelshøj. Jeg kunne følge dem hele vejen og der var meget få bedømmelser, hvor jeg ikke så helt det samme. Men det kan jo bestemt lige så godt være mig, der ikke har fat i noget rigtigt.

Og jeg siger jer!! Næste år har jeg helt sikkert et par rigtigt spændende heste med.